Επεμβάσεις υαλώδους και αμφιβληστροειδούς

Βρείτε πληροφορίες για τις επεμβάσεις υαλώδους και αμφιβληστροειδούς από το οφθαλμολογικό κέντρο Hypervision στο Μαρούσι και στον Χολαργό.

οφθαλμιατρείο

Μαρούσι

Χολαργός

 

       ΥΑΛΩΔΕΣ & ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗΣ

 

  παθησεις hypervision στην αμφιβληστροειδης

             

 

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

 


 Θεραπεία

 

Πρέπει να είναι άμεση από εξειδικευμένο χειρουργό οπισθίου ημιμορίου. Τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την «επανασυγκόλληση» του αμφιβληστροειδή είναι διάφορα όπως σιλικόνη, διάφορα αέρια, σπόγγοι σιλικόνης, υαλοειδεκτομή.

 

Το χειρουργείο ιδανικά θα πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών, αν και υπάρχουν τύποι αποκολλήσεων που επιτρέπουν τον προγραμματισμό του χειρουργείου σε μεταγενέστερο χρόνο.

 

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το χειρουργείο που γίνεται ονομάζεται υαλοειδεκτομή. Ο χρόνος του χειρουργείου είναι συνήθως μικρότερος από μια ώρα, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και η συνολική παραμονή στην κλινική είναι 4-5 ώρες.

 

Μετά το χειρουργείο το μάτι παραμένει κλεισμένο για 24 ώρες και μετά απαιτείται χρήση σταγόνων για 4 εβδομάδες. Ο ασθενής δεν θα βλέπει καλά από το χειρουργημένο μάτι για ένα διάστημα που ποικίλει από 1 έως 8 εβδομάδες. 

 

Ο χρόνος αποχής από την εργασία κυμαίνεται από 2-4 εβδομάδες ανάλογα με το είδος της εργασίας και συνιστάται η αποφυγή της οδήγησης μέχρι την απορρόφηση του αερίου. Επίσης για όσο διάστημα το αέριο υπάρχει μέσα στο μάτι δεν επιτρέπονται τα αεροπορικά ταξίδια, η ορειβασία σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και οι καταδύσεις καθώς αυτά επηρεάζουν τη σύσταση του αερίου και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και απώλεια όρασης. 

 

Το ποσοστό επιτυχίας του χειρουργείου της αποκόλλησης κυμαίνεται από 70-90%, ανάλογα με το είδος της αποκόλλησης. 

 

Μεγάλη σημασία έχει  η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καθώς και η πλήρης συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες που θα του δοθούν μετά την εγχείρηση.

 

 

 

 

Αιμορραγία υαλώδους ή υαλοειδούς

 

 

Θεραπεία

 

Στην περίπτωση της αιμορραγίας υαλώδους ή υαλοειδούς και αφού έχει αποκλειστεί η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που χρήζει άμεσης αντινετώπισης, τηρείται αναμονή 3-4 εβδομάδων με την ελπίδα ότι η αιμορραγία θα διαλυθεί αυτόματα. Σε σοβαρές και επιμένουσες αιμορραγίες πρέπει να πραγματοποιηθεί επέμβαση υαλοειδεκτομής.

 

 

 

 

Επιαμφιβληστροειδικη μεμβράνη

 


Θεραπεία


Σε προχωρημένα στάδια και για μεγάλου βαθμού ενοχλήματα συχνά προτείνεται επέμβαση βιτρεκτομής. Κατά τη διάρκεια αυτής της μικροχειρουργικής επέμβασης η επαμφιβληστροειδική μεμβράνη αφαιρείται.


Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο η όραση επανέρχεται σταδιακά προσεγγίζοντας και ξεπερνώντας τα προ της μεμβράνης επίπεδα.  


Πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας το ενδεχόμενο της βιτρεκτομής όταν η θόλωση της κεντρικής σας όρασης προκαλεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση των καθημερινών σας αναγκών.

 

 

 

 

 

Οπή ωχράς

 


Θεραπεία


Για τη θεραπεία της οπής στην ωχρά κηλιδα υπάρχουν 2 επιλογες

1) Ένεση
Η χρήση ειδικού φαρμάκου με ένεση στο μάτι που έχει ένδειξη σε οπές μικρού σταδίου. Η ένεση είναι γρήγορη και ανώδυνη.  Ο ασθενής είναι φυσιολογικό να έχει κάποιες διαταραχές στην όραση του όπως λάμψεις και μυγάκια μετά την ένεση.  Σε 4 εβδομάδες περίπου ελέγχεται η επιτυχία της ένεσης. Αν δεν λειτουργήσει τότε υπάρχει η λύση του χειρουργείου (βιτρεκτομή) 

2) Βιτρεκτομή
Το ποσοστό επιτυχίας του χειρουργείου εξαρτάται από την το μέγεθος της οπής και τη χρονιότητα της και για τις περισσότερες περιπτώσεις είναι πάνω από 90%. 
Η όραση θα βελτιώνεται για μια περίοδο πολλών εβδομάδων έως και μηνών εφόσον η οπή κλείσει.

 

 

 

 

Ρωγμή αμφιβληστροειδούς

 

Θεραπεία


Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς θα πρέπει να θεραπευτεί άμεσα με laser ή σπανιότερα με κρυοθεραπεία, καθώς αν αφεθεί μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. 


Σκοπός της θεραπείας είναι να περιχαρακωθεί η ρωγμή. 


Η θεραπεία με laser είναι απλή με ελάχιστη ενόχληση και ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. 


Αρχικά μπαίνουν σταγόνες στο μάτι που θα κάνει την θεραπεία για να μεγαλώσει η κόρη, αυτό θα κάνει τη όραση θαμπή για περίπου 4-5 ώρες. 


Ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται τη θεραπεία σαν ένα έντονο φως με πράσινες λάμψεις. 


Ο χρόνος θεραπείας είναι περίπου 10-15 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρωγμής. 


Μετά το τέλος της ο ασθενής έχει για περίπου 30 λεπτά πολύ θολή όραση. 


Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στο έντονο φως του μηχανήματος.


Θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση και η άρση μεγάλων βαρών για μία εβδομάδα περίπου. 


Ο ασθενής ελέγχεται ξανά μετά από 7-10 μέρες.

 

               
                               

 

 header  header  header
3