Διαθλαστική χειρουργική πληροφοριες

Διαθλαστική χειρουργική πληροφοριες

Διαθλαστική χειρουργική

 

 

       ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

 

 χειρουργικη διαθλαστικη πληροφοριες

             

 

 

Ενημερωθείτε για την Διαθλαστική Χειρουργική και ανακαλύψτε ένα κόσμο χωρίς γυαλιά και φακούς επαφής.

 

Εάν αποφασίσετε να διορθώσετε το διαθλαστικό σας πρόβλημα , τότε σε λίγο καιρό θα μπορείτε να ζείτε χωρίς τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας.

Το έντυπο αυτό περιέχει σημαντικές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση των διαθλαστικών τους ανωμαλιών με LASER.

 

Γενικές πληροφορίες

Ο όρος Διαθλαστική Χειρουργική περιλαμβάνει ένα σύνολο σύντομων, απλών και ανώδυνων επεμβάσεων οι οποίες διορθώνουν την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Οι κυριότερες τεχνικές γίνονται με Laser, η δε επιλογή γίνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, όπως η ηλικία, η διαθλαστική ανωμαλία, η κατάσταση του οφθαλμού, κ.λ.π.

 

Μετά από επέμβαση λίγων λεπτών ο ασθενής μπορεί να ζήσει χωρίς εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής.

 

Πως λειτουργεί ο οφθαλμός.

Το ανθρώπινο μάτι είναι ένα ¨οπτικό θαύμα¨.

Οι ακτίνες του φωτός περνούν από διάφανο μπροστινό τμήμα του (τον κερατοειδή) ,από τον κρυσταλλοειδή φακό  ο οποίος τις εστιάζει στην ¨οθόνη¨ που βρίσκεται στο πίσω τμήμα του ματιού και λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας. Εκεί, δισεκατομμύρια φωτοϋποδοχείς (νευρικά κύτταρα ευαίσθητα στο φως) μετατρέπουν την εικόνα σε ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο.

Όμως δεν είναι όλα τα μάτια τέλεια. Όταν ο κερατοειδής, ο κρυσταλλοειδής φακός ή το ίδιο το μάτι δεν έχουν απόλυτα φυσιολογικό σχήμα , οι ακτίνες φωτός δεν μπορούν να εστιάσουν με ακρίβεια πάνω στον αμφιβληστροειδή την «οθόνη» και η εικόνα που σχηματίζεται είναι θολή.

 

 

OI ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ

 

Μυωπία.

Εάν είστε μύωπας , οι ακτίνες φωτός εστιάζουν πριν φτάσουν  στον αμφιβληστροειδή. Μπορείτε να δείτε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σας , αλλά ότι βρίσκεται μακριά φαίνεται θολό.

 

Υπερμετρωπία.

Οι υπερμέτρωπες μπορούν να δουν καλύτερα τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά , αλλά δυσκολεύονται να εστιάσουν στα πιο κοντινά , γιατί οι ακτίνες του φωτός εστιάζουν πίσω από τον αμφιβληστροειδή. 

 

Αστιγματισμός.

Στην περίπτωση αυτή και τα μακρινά και τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται παραμορφωμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή η καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την επιφάνεια , με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μην εστιάζουν στο ίδιο επίπεδο.

 

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΜΕ LASER.

 

Με την βοήθεια των φακών (γυαλιών ή φακών επαφής) οι φωτεινές ακτίνες αλλάζουν κατεύθυνση και εστιάζουν πάνω στον αμφιβληστροειδή. Με τη διαθλαστική χειρουργική όμως , αναδιαμορφώνεται η  ίδια η επιφάνεια του κερατοειδούς , αλλάζοντας τη διαθλαστική της δύναμη ώστε οι ακτίνες να εστιάζουν στο σωστό σημείο.

 

 Με τον τρόπο αυτό η όραση αποκαθίσταται θεαματικά και δεν χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπετε καθαρά.

 

 Για 25 περίπου χρόνια οι γιατροί έκαναν τομές στον κερατοειδή για να διορθώσουν την μυωπία , την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στράφηκαν στα Lasers για να βελτιώσουν την ακρίβεια και την προβλεψιμότητα των αλλαγών που πραγματοποιούσαν στην επιφάνεια του κερατοειδούς.  Τώρα που διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία χρήσης του , το τεχνολογικά προηγμένο Excimer Laser έχει αυξήσει κατά πολύ την ακρίβεια και την ασφάλεια στη χειρουργική διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών.

 

 Χρησιμοποιώντας αυτή την αξιοθαύμαστη τεχνολογία , αλλάζουμε το σχήμα του κερατοειδούς , μειώνοντας ή εξαλείφοντας οριστικά την εξάρτηση από τα διορθωτικά γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

 

Μέθοδος   PRK. 

Η μέθοδος PRK είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μικρών βαθμών μυωπίας , με ή χωρίς αστιγματισμό. Μια πολύ λεπτή δέσμη Laser , που ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή , αναδιαμορφώνει την επιφάνεια του κερατοειδούς. Η επέμβαση είναι ολιγόλεπτη , γίνεται με χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου και ο βαθμός της διόρθωσης υπολογίζεται από έναν υπερσύγχρονο υπολογιστή με τη χρήση ειδικού προγράμματος.

 

Μέθοδος LASIK.

Η μέθοδος Lasik είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μέσου και υψηλού βαθμού μυωπίας , με ή χωρίς αστιγματισμό. Η διαφορά από την προηγούμενη μέθοδο έγκειται στο ότι η διαμόρφωση του κερατοειδούς γίνεται στο εσωτερικό του τοιχώματός του και όχι στην επιφάνειά του. Η επέμβαση είναι  επίσης ολιγόλεπτη ,  ανώδυνη, γίνεται με την χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου, και τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ο βαθμός της διόρθωσης υπολογίζεται επίσης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη χρήση ειδικού προγράμματος. Η μέθοδος Lasik έχει πλεονεκτήματα σχετικά με τους άλλους τρόπους διόρθωσης , γιατί γίνεται κάτω από ένα προστατευτικό στρώμα ιστού του κερατοειδούς. Με αυτόν τον τρόπο , μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονής και δεν υπάρχει μετεγχειρητική θόλωση και ενόχληση , ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ πιο σύντομη και η όραση πολύ καλή, από την επόμενη κιόλας ημέρα.

 

Η μέθοδος Lasik μπορεί να διορθώσει μεγαλύτερο εύρος διαθλαστικών ανωμαλιών. Επίσης, είναι η κύρια μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής που προτιμούν οι χειρουργοί σε ολόκληρο τον κόσμο , είναι προβλέψιμη και θεωρείται ο πλέον κατάλληλος τρόπος διόρθωσης για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό.

 

Συνδυασμένο με το Wavefront  Analyzer , έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλή καλή όραση, χωρίς συμβιβασμούς.  Τα άτομα με σχετικά περίπλοκες διορθώσεις ή ανώμαλη επιφάνεια κερατοειδούς, που θα ήθελαν καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα , μπορούν να επωφεληθούν από τη μέθοδο αυτή. Η τεχνολογία Wavefront  αναλύει όλο το οπτικό σύστημα , από τον κερατοειδή μέχρι τον αμφιβληστροειδή. Οι πληροφορίες που μας δίνει χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τρόπου διόρθωσης , ώστε να μην υπάρχει καμία παραμόρφωση της οπτικής εικόνας και η εστίαση να είναι τέλεια.

 

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να αμησυχείτε και να έχετε άγχος.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

 

Είμαι ιδανικός υποψήφιος;

Για να κάνετε την επέμβαση πρέπει:

Να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας.

Να μην έχετε χρόνιες παθήσεις στον κερατοειδή ή τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Να έχετε πάνω 1.00 βαθμό μυωπίας , υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού.

Να μην έχετε διαφορά στην συνταγή σας τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Εάν είστε γυναίκα , να μην είστε έγκυος και να μην θηλάζετε.

 

Από πού πρέπει να ξεκινήσω;

Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις , μπορείτε να συζητήσετε με τον προσωπικό σας  οφθαλμίατρο ώστε να προχωρήσετε στον προεγχειρητικό έλεγχο.

 

Τι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι μία διαδικασία που θα καθορίσει εάν είστε κατάλληλος-η , για την διαθλαστική επέμβαση. Περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων, τα δεδομένα των οποίων εισάγονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και λαμβάνονται  υπόψη  για τον καθορισμό της διόρθωσης.

 

Είναι επώδυνη η επέμβαση; Θα πονάω μετά;

ΌΧΙ! Η επέμβαση Lasik είναι εντελώς ανώδυνη. Η ενόχληση κατά την διάρκεια της επέμβασης είναι ελάχιστη , αφού στο μάτι χρησιμοποιούνται σταγόνες τοπικής αναισθησίας. Λίγοι ασθενείς  έχουν αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι και δακρύρροια , που διαρκεί μόνο λίγες ώρες, κάτι που συνδυάζεται με την μακροχρόνια χρήση φακών επαφής. Μερικές ώρες ύπνου μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το αίσθημα αυτό και θα σας χαλαρώσουν από την υπερένταση.

 

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της διόρθωσης είναι μόνιμο και δεν αλλοιώνεται με το χρόνο.

 

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Ο συνολικός χρόνος της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά και για τα  δυο μάτια.

 

Έχουν αναφερθεί μακροχρόνιες επιπλοκές;

Η επέμβαση εφαρμόζεται για περισσότερο από 10 χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι μηδαμινές. Με τα καινούργια Lasers προηγμένης τεχνολογίας οι επιπλοκές που είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Ακόμη όμως και στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις οι πιθανές επιπλοκές (θόλωση ή φλεγμονή) αντιμετωπίζονται πλήρως με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μπορούμε να πούμε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από τους φακούς επαφής είναι μεγαλύτερες από τις πιθανές επιπλοκές μίας διαθλαστικής επέμβασης.

 

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα δω καθαρά;

Η αποκατάσταση της όρασης μετά την επέμβαση Lasik είναι άμεση και η ζωή σας χωρίς γυαλιά αρχίζει από την ίδια κιόλας μέρα.

 

Πώς επιλέγω ένα κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής;

Παρόλο που τα συστήματα Laser είναι πλήρως ελεγχόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους , είναι απαραίτητη και η εμπειρία και η εκπαίδευση αυτών που τα χειρίζονται. Σημαντική είναι επίσης η γενικότερη τεχνολογική υποδομή και ο εξοπλισμός του κέντρου.

Το κέντρο πρέπει να διαθέτει πλήρη σειρά σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων και Laser τελευταίας γενιάς.

Το προσωπικό να είναι έμπειρο, να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον τομέα της Διαθλαστικής  Χειρουργικής. Ακόμα , να σας παρακολουθεί και να σας φροντίζει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Ο χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος ώστε να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας. Μέσα σε αυτόν θα πρέπει να αισθάνεστε ήρεμα και οικεία. 

Ο κάθε υποψήφιος αποτελεί μοναδική περίπτωση και στόχος πρέπει να παραμένει η απόλυτη ικανοποίησή του.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Προεγχειρητικός έλεγχος.

Πρέπει να έχετε αφαιρέσει τους φακούς σας 10 ημέρες πριν εάν είναι μαλακοί και 20ημέρες πριν εάν είναι σκληροί.

Παρακαλούμε να προσκομίζετε , εάν υπάρχουν , παλιές συνταγές γυαλιών ή άλλα στοιχεία του οφθαλμολογικού σας ιστορικού.

 

Η επέμβαση.

Την ημέρα της επέμβασης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε άρωμα, ζελέ μαλλιών, λακ, καλλυντικά, καθώς η εξάτμισή τους μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του Laser.

Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου , τα οποία θα πρέπει να φορέσετε μετά από την αποχώρησή σας από το Κέντρο.

Ο συνολικός χρόνος παραμονής σας στο κέντρο κατά την ημέρα της επέμβασης θα είναι περίπου μία (1) ώρα.

Καλό είναι να συνοδεύεστε και να μην αναγκαστείτε να οδηγήσετε μετά την επέμβαση.

 

Μετεγχειρητικός έλεγχος.

Μετά τον πρώτο μετεγχειρητικό έλεγχο που θα γίνει στο Κέντρο, πριν φύγετε για το σπίτι σας , θα σας χορηγηθούν κολλύρια. Οι σχετικές οδηγίες για τη δοσολογία θα πρέπει να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια.

Μετά από την επέμβαση PRK τοποθετείται ένας προστατευτικός φακός επαφής , ο οποίος αφαιρείται την επόμενη ημέρα. Μετά το Lasik δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προφύλαξη.

Μετεγχειρητικά θα υπάρχει παρακολούθηση από τον οφθαλμίατρό σας.

 

Μετά την επέμβαση.

Η επιστροφή στην εργασία είναι για τους περισσότερους εφικτή από τη επόμενη κιόλας ημέρα.

Λούσιμο : Την επόμενη ημέρα με σχετική προσοχή (κλειστά μάτια).

Οδήγηση : Μόλις νιώσετε άνετα.

Βαριά σωματική άσκηση : Μία με δύο βδομάδες μετά και σε συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο.

Κολύμβηση : Μετά από 2 εβδομάδες με μάσκα , ή μετά από 6 εβδομάδες , χωρίς προστασία.

Αποφεύγετε τη χρήση καλλυντικών στην περιοχή των ματιών για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο αλλά δεν είναι βλαβερός.

Αποφύγετε για μικρό χρονικό διάστημα ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας (καπνός , σκόνη κλπ).

Μην τρίβετε τα μάτια σας.

Είναι πιθανό να έχετε ερυθρότητα , ευαισθησία στο φως , ξηροφθαλμία και ενδεχομένως κούραση μετά από πολύωρο διάβασμα. Όλα αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από 48 ώρες ή το αργότερο μετά από 15 ημέρες.

 

Μερικές συμπληρωματικές πληροφορίες.

Όταν δεν διορθωθούν ταυτόχρονα και τα δυο μάτια , υπάρχει δυσκολία στην όραση και όχι καλή συνεργασία μεταξύ τους , μέχρι να διορθωθεί και το άλλο μάτι

Σε περίπτωση που απαιτείται συμπληρωματική επέμβαση , αυτή είναι εφικτή προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης διόρθωση ή βελτίωση της ποιότητας της όρασης. Είναι πολύ πιο απλή και απαιτείται περίπου στο 3% των περιπτώσεων.

 

Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να διορθωθεί η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, που θα είχατε για όλη σας τη ζωή.

 

Ανακαλύψτε εάν είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη μέθοδο αυτή που θα αλλάξει τη ζωή σας, συζητώντας με τον οφθαλμίατρό σας.


 

               
                               

 χειρουργικη διαθλαστικη

 

 

 χειρουργικη διαθλαστικη          διαθλαστικη χειρουργικη

 

 


 

 header  header  header
3