Διαθλαστική χειρουργική στο Hypervision

Βρείτε πληροφορίες για την διαθλαστική χειρουργική από το οφθαλμολογικό κέντρο Hypervision στο Μαρούσι και στον Χολαργό.

οφθαλμιατρείο

Μαρούσι

Χολαργός

 

 

       ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

 

  χολαργο διαθλαστικη χειρουργικη χολαργος

             

 

Ο όρος Διαθλαστική Χειρουργική περιλαμβάνει ένα σύνολο σύντομων, απλών και ανώδυνων επεμβάσεων οι οποίες διορθώνουν την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Οι κυριότερες τεχνικές γίνονται με Laser, η δε επιλογή γίνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, όπως η ηλικία, η διαθλαστική ανωμαλία, η κατάσταση του οφθαλμού, κ.λ.π.

 

 

Μετά από επέμβαση λίγων λεπτών ο ασθενής μπορεί να ζήσει χωρίς εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής.

 

 

Πως λειτουργεί ο οφθαλμός?

 

Το ανθρώπινο μάτι είναι ένα ¨οπτικό θαύμα¨.

Οι ακτίνες του φωτός περνούν από διάφανο μπροστινό τμήμα του (τον κερατοειδή) ,από τον κρυσταλλοειδή φακό  ο οποίος τις εστιάζει στην ¨οθόνη¨ που βρίσκεται στο πίσω τμήμα του ματιού και λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας. Εκεί, δισεκατομμύρια φωτοϋποδοχείς (νευρικά κύτταρα ευαίσθητα στο φως) μετατρέπουν την εικόνα σε ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο.

Όμως δεν είναι όλα τα μάτια τέλεια. Όταν ο κερατοειδής, ο κρυσταλλοειδής φακός ή το ίδιο το μάτι δεν έχουν απόλυτα φυσιολογικό σχήμα , οι ακτίνες φωτός δεν μπορούν να εστιάσουν με ακρίβεια πάνω στον αμφιβληστροειδή την «οθόνη» και η εικόνα που σχηματίζεται είναι θολή.

 

 

OI ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ

 

Μυωπία

 

Στη μυωπία οι ακτίνες δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά από αυτόν με αποτέλεσμα το είδωλο να μην απεικονίζεται με ευκρίνεια.  Επηρεάζεται περισσότερο η μακρινή όραση και λιγότερο η κοντινή. Η μυωπία εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση κατά την περίοδο της ανάπτυξης και συνήθως σταθεροποιείται στην ενηλικίωση.

 

 

Υπερμετρωπία

 

Στην υπερμετρωπία οι ακτίνες δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω από αυτόν με αποτέλεσμα το είδωλο να μην απεικονίζεται με ευκρίνεια.  Επηρεάζεται περισσότερο η κοντινή όραση και λιγότερο η μακρινή. Η υπερμετρωπία εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση συνήθως μετά την ηλικία των 35 - 40 ετών όπου μειώνεται η ικανότητα προσαρμογής του οφθαλμού.

 

 

Αστιγματισμός

 

Στον αστιγματισμό οι καμπυλότητες της επιφάνειας του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφες και οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζουν στο ίδιο επίπεδο με αποτέλεσμα την παραμόρφωση των αντικειμένων μακριά και κοντά. Ο ασθενής με αστιγματισμό βλέπει τα αντικείμενα παραμορφωμένα ή θολά, ανεξάρτητα με την απόσταση που βρίσκονται. 

 

 

 

Πρεσβυωπία

 

 

Στην Πρεσβυωπία μειώνεται η ικανότητα του οφθαλμού να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 - 45 ετών. Ο ασθενής με πρεσβυωπία βλέπει θολά τα κοντινά αντικείμενα. Για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας εφαρμόζονται εξατομικευμένες λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ασθενούς.

 

 

 

 

 

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΜΕ LASER

 

Με την βοήθεια των φακών (γυαλιών ή φακών επαφής) οι φωτεινές ακτίνες αλλάζουν κατεύθυνση και εστιάζουν πάνω στον αμφιβληστροειδή. Με τη διαθλαστική χειρουργική όμως , αναδιαμορφώνεται η  ίδια η επιφάνεια του κερατοειδούς , αλλάζοντας τη διαθλαστική της δύναμη ώστε οι ακτίνες να εστιάζουν στο σωστό σημείο.

 

Με τον τρόπο αυτό η όραση αποκαθίσταται θεαματικά και δεν χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπετε καθαρά.

 

 Για 25 περίπου χρόνια οι γιατροί έκαναν τομές στον κερατοειδή για να διορθώσουν την μυωπία , την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στράφηκαν στα Lasers για να βελτιώσουν την ακρίβεια και την προβλεψιμότητα των αλλαγών που πραγματοποιούσαν στην επιφάνεια του κερατοειδούς.  Τώρα που διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία χρήσης του , το τεχνολογικά προηγμένο Excimer Laser έχει αυξήσει κατά πολύ την ακρίβεια και την ασφάλεια στη χειρουργική διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών.

 

Χρησιμοποιώντας αυτή την αξιοθαύμαστη τεχνολογία , αλλάζουμε το σχήμα του κερατοειδούς , μειώνοντας ή εξαλείφοντας οριστικά την εξάρτηση από τα διορθωτικά γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

 

 

Μέθοδος Transepithelial

 

Η μέθοδος Transepithelial είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μυωπίας , με ή χωρίς αστιγματισμό. Δεν πραγματοποιείται τομή της επιφανειακής στοιβάδας του κερατοειδούς (flap), όπως στη μέθοδο LASIK και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους. Η επέμβαση είναι ολιγόλεπτη και γίνεται με χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου. Ο βαθμός της διόρθωσης υπολογίζεται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη χρήση ειδικού προγράμματος.

 

 

Μέθοδος LASIK

 

Η μέθοδος Lasik είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μέσου και υψηλού βαθμού μυωπίας , με ή χωρίς αστιγματισμό. Η διαφορά από την προηγούμενη μέθοδο έγκειται στο ότι η εφαρμογή του laser γίνεται στο εσωτερικό του κερατοειδούς μετά από την δημιουργία μίας τομής της επιφανειακής στοιβάδας του κερατοειδούς (flap). Η επέμβαση είναι επίσης ολιγόλεπτη,  ανώδυνη, γίνεται με την χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου, και τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ο βαθμός της διόρθωσης υπολογίζεται επίσης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη χρήση ειδικού προγράμματος. Η μέθοδος Lasik έχει πλεονεκτήματα σχετικά με τους άλλους τρόπους διόρθωσης, καθώς γίνεται κάτω από ένα προστατευτικό στρώμα ιστού του κερατοειδούς. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονής και δεν υπάρχει μετεγχειρητική θόλωση και ενόχληση, ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ πιο σύντομη και η όραση πολύ καλή, από την επόμενη κιόλας ημέρα.

 

Η μέθοδος Lasik μπορεί να διορθώσει μεγαλύτερο εύρος διαθλαστικών ανωμαλιών. Επίσης, είναι η κύρια μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής που προτιμούν οι χειρουργοί σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι προβλέψιμη και θεωρείται ο πλέον κατάλληλος τρόπος διόρθωσης για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό.

 

Συνδυασμένο με το Wavefront  Analyzer , έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλή καλή όραση, χωρίς συμβιβασμούς.  Τα άτομα με σχετικά περίπλοκες διορθώσεις ή ανώμαλη επιφάνεια κερατοειδούς, που θα ήθελαν καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μπορούν να επωφεληθούν από τη μέθοδο αυτή. Η τεχνολογία Wavefront  αναλύει όλο το οπτικό σύστημα, από τον κερατοειδή μέχρι τον αμφιβληστροειδή. Οι πληροφορίες που μας δίνει χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τρόπου διόρθωσης, ώστε να μην υπάρχει καμία παραμόρφωση της οπτικής εικόνας και η εστίαση να είναι τέλεια.

 

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε και να έχετε άγχος.Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις διαθλαστικές επεμβάσεις είναι τα εξής:


AMARIS 750S

 

 

Πιο εξελιγμένο από ποτέ, το excimer laser AMARIS με συχνότητα παλμού 750Hz και οφθαλμικό ιχνηλάτη (eye tracker) έξι διαστάσεων, προσφέρει την κυρίαρχη τεχνολογία στην διαθλαστική χειρουργική και εντυπωσιάζει με τον εξαιρετικά μικρό χρόνο θεραπείας.

 

 

Το AMARIS 750s διορθώνει με υψηλή ακρίβεια μία διοπτρία σε 1,5 δευτερόλεπτο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι σύντομη και έτσι ο ασθενής νιώθει πιο άνετα και πιο ασφαλής. Το μόνο που απαιτείται από τον ασθενή είναι να επικεντρωθεί στο ειδικό φως προσήλωσης.

 

Το στρώμα του κερατοειδούς παραμένει εκτεθειμένο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χαρακτηριστικό το οποίο εμποδίζει το στέγνωμα του και επιταχύνει τη διαδικασία αναδόμησής του.

 

 

Το νέο excimer laser προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας του AMARIS, όπως το αυτόματα ρυθμιζόμενο επίπεδο ενέργειας εξάχνωσης ιστού (Automatic Fluence Level Adjustment) και του έξυπνου συστήματος θερμικού καταμερισμού (Intelligent Thermal Effect Control). Το online σύστημα διεγχειρητικής παχυμετρίας εξασφαλίζει ελεγχόμενη φωτοεξάχνωση ενώ το λογισμικό Custom Ablation Manager (Schwind-CAM) επιτρέπει τον προγραμματισμό μιας προσαρμοσμένης θεραπείας για κάθε ασθενή.

 

 

 

WaveLight® Allegretto Wave® Eye-Q Laser

 

 

To  WaveLight® Allegretto Wave® Eye-Q είναι ένα excimer laser που χρησιμοποιεί μια σειρά τεχνικών καινοτομιών προκειμένου να προσφερθεί στον ασθενή η βέλτιστη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με laser, παρέχοντας άριστα κλινικά αποτελέσματα. Η υψηλή ταχύτητα της πηγής του Laser σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρει ο eye-tracker εξασφαλίζει στον ασθενή ικανοποιητικά αξιόπιστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα για τη διόρθωση μυωπίας, αστιγματισμού και υπερμετρωπίας.

 

 

 

FEMTO-LDV Ζ4

 

 

To FEMTO LDV Ζ4 του ελβετικού οίκου Ziemer, είναι το πρώτο και μοναδικό, πραγματικά φορητό χειρουργικό femtosecond laser. Η πολύπλευρη χρησιμότητά του και η εξαιρετική πλατφόρμα λειτουργίας του, η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση μεγάλου εύρους επεμβάσεων κερατοειδή το κατατάσσει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις της παγκόσμιας οφθαλμολογικής κοινότητας. Με το FEMTO LDV, οι ασθενείς μπορούν να παραμείνουν στο ίδιο κρεβάτι με αυτό του Excimer Laser, δεδομένου ότι το σύστημα μεταφοράς δέσμης του femtosecond laser είναι προσαρμοσμένο σε έναν ευέλικτο βραχίονα. Παράμετροι της επέμβασης, όπως η διάσταση του flap, ελέγχονται μέσω του εύχρηστου γραφικού περιβάλλοντος του ενσωματωμένου Η/Υ και ρυθμίζεται μέσω της οθόνης αφής υγρών κρυστάλλων «Touch LCD». Μοναδική είναι και η φορητότητα του FEMTO LDV, καθώς το σύστημα μπορεί εύκολα να μεταφερθεί οπουδήποτε σε ένα mini van και σε λιγότερο από 1 ½ ώρα να είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει την επιθυμητή επέμβαση κερατοειδή.

 

 

To FEMTO LDV Ζ4 μας δίνει τρεις επιπλέον δυνατότητες:

 

1. Z-Lasik Z

 

Διαχωρισμός και στους 3 άξονες x, y, z. Μας παρέχεται η επιλογή οποιασδήποτε διαμέτρου, οποιουδήποτε πάχους, σχήματος του κρημνού, καθώς και προσαρμοζόμενη γεωμετρία των κρημνών (στρογγυλοί και οβάλ κρημνοί, όρια κρημνών και επιθυμητή γωνία). Τέλος, έχουμε πλήρως ρυθμιζόμενη θέση και μέγεθος του μίσχου.

 

2. Ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι

 

Έχοντας ενσωματωμένα προγράμματα για όλους τους διαθέσιμους δακτυλίους και δίνοντας στο χειρουργό τη δυνατότητα δημιουργίας δύο ξεχωριστών tunnel ή ενός πλήρους 360, δύο διαφορετικών βαθών τοποθέτησης και επιλογή γωνίας κάθετης τομής, καθίσταται εύκολη η ένθεση των δακτυλίων.

 

3. Ενδοστρωματικές θήκες (Intrastromal Pockets)

 

Η νέα προσέγγιση στη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Προεγκατεστημένα προγράμματα για όλα τα ενθέματα, δυνατότητα ρύθμισης της μεθόδου διαχωρισμού, δυνατότητα 2ου tunnel και δυνατότητα μετακίνησης (μέσω της οθόνης) του ενθέματος, είναι τέσσερα χαρακτηριστικά που κάνουν εύκολη την τοποθέτηση και καθιστούν γρήγορη την ανάκτηση της όρασης.

 

 

VISX STAR S4IR

 

 

Με τη χρήση της πλατφόρμας EXCIMER LASER VISX STAR S4IR της AMO παρέχεται στον ασθενή προηγμένη διόρθωση όρασης µε τη χρήση  της τεχνολογίας CustomVue®. Η διόρθωση της όρασης γίνεται µε της καθοδήγηση wavefronts δίνοντας τη µέγιστη ακρίβεια στο τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Πλεονεκτήματα CustomVue:

 

1. Wavefront guided

 

Με το µηχάνηµα WaveScan γίνεται καταγραφή των συνολικών εκτροπών του οφθαλμού λαμβάνοντας υπόψη στη διόρθωση τις εκτροπές υψηλής τάξης. Επίσης οργανώνεται όλο το πλάνο της εφαρμογής του LASER στο µηχάνηµα ψηφιακά πριν την επέμβαση και ο χειρουργός διεγχειρητικά έχει µόνο να επικεντρωθεί στον ασθενή του.

 

2. VSS (Variable Spot Scanning)

 

Spot διαφορετικού µεγέθους εφαρμόζονται µε το LASER καλύπτοντας πιο ομοιόμορφα την περιοχή του στρώματος του κερατοειδούς που φωτοαποδοµείται, βελτιώνοντας έτσι το χρόνο αγωγής.

 

3. VRR (Variable Repetition Rate)

 

Το Repetition rate δεν είναι σταθερό αλλά μεταβάλλεται ανάλογα µε το μέγεθος του spot, την περιοχή του κερατοειδούς και τη διόρθωση μειώνοντας τη θερμική επίδραση στον ιστό.

 

4. ActiveTrack System

 

Tracker από υπέρυθρες κάμερες ελέγχει τον κερατοειδή και στις τρεις διαστάσεις µε ευαισθησία σε κινήσεις ακόμα και 60Hz όταν η πλειοψηφία των φυσιολογικών οφθαλμικών κινήσεων δε ξεπερνάει τα 20Hz.

 

5. Iris Registration

 

Μεγιστοποιεί την ακρίβεια του centration, επιτρέποντας στις wavefront θεραπείες LASER να εφαρμόζονται στον κερατοειδή ακριβώς όπως μετρηθήκαν προεγχειρητικά, μειώνοντας αποκλίσεις που μπορεί να οφείλονται σε κυκλοστροφή του οφθαλμού ή σε αλλαγές της διαμέτρου της κόρης.

 

 

 

 


 

               
                               

 

 

 

  χολαργος κεντρο μαρουσι διαθλαστικη           πληροφοριες βρειτε κεντρο στον

 

 


 

 header  header  header
3