Παθήσεις του κερατοειδούς

Βρείτε πληροφορίες για τις παθήσεις του κερατοειδούς από το οφθαλμολογικό κέντρο Hypervision στο Μαρούσι και στον Χολαργό.

οφθαλμιατρείο

Μαρούσι

Χολαργός

 

 

 

       ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗΣ

 

  μαρουσι hypervision χολαργος πληροφοριες

             

 

Κερατόκωνος

 

Ο κερατόκωνος (keratoconus) είναι μια οφθαλμική κατάσταση στην οποία η φυσιολογική δομή - σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα σταδιακά λεπταίνει, δημιουργώντας ένα κωνικό εξόγκωμα στον κερατοειδή. Η εξελισσόμενη λέπτυνση του κερατοειδούς επιδρά στην ποιότητα της όρασης. Τις περισσότερες φορές προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς (αμφίπλευρα) και σε προχωρημένο στάδιο είναι εφικτό να εντοπιστεί ακόμα και με γυμνό μάτι (χωρίς μικροσκόπιο).

 

 

Τι προκαλεί τον κερατόκωνο;

 

Η εξασθένιση του κερατοειδούς ιστού που οδηγεί στον κερατόκωνο μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία των ενζύμων μέσα στον κερατοειδή χιτώνα. Αυτή η ανισορροπία καθιστά τον κερατοειδή πιο επιρρεπή σε οξειδωτική βλάβη από ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, προκαλώντας την αποδυνάμωση και τη διόγκωση προς τα εμπρός.

 

Οι παράγοντες κινδύνου για οξειδωτική βλάβη και αποδυνάμωση του κερατοειδούς περιλαμβάνουν μια γενετική προδιάθεση, εξηγώντας γιατί ο κερατόκωνος συχνά επηρεάζει περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας.

 

Ο κερατόκωνος συνδέεται επίσης με υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο, υπερβολικό τρίψιμο των ματιών, ιστορικό ανεπαρκώς τοποθετημένων φακών επαφής και χρόνιο ερεθισμό των οφθαλμών.

 

 

Θεραπεία

 

1.PiXL Mosaic

 

To PiXL Mosaic πραγματοποιείται με την έγχυση σταγόνων ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας A (UVA). Οι σταγόνες ριβοφλαβίνης (οφθαλμικό διάλυμα) εφαρμόζονται στον κερατοειδή χιτώνα και κατόπιν ο κερατοειδής εμποτισμένος με ριβοφλαβίνη εκτίθεται σε υπεριώδες φως. Το φως προκαλεί φθορισμό της ριβοφλαβίνης, πράγμα που οδηγεί στο σχηματισμό δεσμών μεταξύ μορίων κολλαγόνου ή σταυρωτής σύνδεσης κολλαγόνου, ενδυναμώνει τον κερατοειδή και επαναφέρει τη βιομηχανική του σταθερότητα, με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της όρασης. Σε αντίθεση με τους σκληρούς φακούς επαφής ή τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, η σταυρωτή σύνδεση του κερατοειδούς είναι η μόνη διαδικασία για τη μείωση της εξέλιξης του κερατόκωνου, προσφέροντας μια άνετη και μακροπρόθεσμη λύση για όσους έχουν αυτή την πάθηση.

 

Το PiXL είναι μια μέθοδος που συνιστάται σε όλο τον κόσμο και έχει μοναδικά πλεονεκτήματα:

πραγματοποιείται χωρίς τομές και αφαίρεση ιστού

στηρίζεται στην κλινικά ελεγμένη και μακροχρόνια χρησιμοποιούμενη τεχνολογία του cross-linking

είναι παραμετροποιημένη στις μοναδικές ανάγκες του κάθε οφθαλμού

 

Το PiXL είναι δυνατό μόνο με τη χρήση του KXL Avedro Mosaic.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά.

 

Το Avedro KXL Mosaic επιτρέπει την ακριβή, τοπογραφικά καθοδηγούμενη, διασύνδεση κολλαγόνου, αυξάνοντας την ένταση της UVA ακτινοβολίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο έκθεσης, διατηρώντας έτσι τη συνολική ενέργεια που πρέπει να δεχτεί το μάτι για τη διαδικασία της διασύνδεσης κολλαγόνου (accelarated cross-linking). Έτσι επιτυγχάνεται μέγιστη δυνατή ενέργεια εξόδου, ενεργό ιχνηλάτης κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης (eye tracking) και εξατομικευμένα μοτίβα θεραπειών, ανάλογα με τον ασθενή.

 

Το Avedro KXL Mosaic μας παρέχει τη δυνατότητα εξατομικευμένης, εκτός της συμβατικής, διασύνδεσης κολλαγόνου για τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση της όρασης του ασθενή με κερατόκωνο καθώς και της διόρθωσης χαμηλών αμετρωπιών  (1 έως 2,5 βαθμούς) χωρίς τομές και αφαίρεση ιστού.

 

 

2.PTK–PHOTOTHERAPEUTIC KERATECTOMY

 

Το PTK ή αλλιώς Φωτοθεραπευτική Κερατεκτομή, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την βελτίωση διαφόρων επιφανειακών κερατοειδικών ανωμαλιών, όπως δυστροφίες του κερατοειδούς, υποτροπιάζουσες αποπτώσεις επιθηλίου του κερατοειδούς, επιφανειακές ουλές μετά από τραύμα ή λοίμωξη του κερατοειδούς κ.α. Με τη χρήση αυτής της μεθόδου βελτιώνουμε την ομαλότητα του κερατοειδούς και έχουμε ως αποτέλεσμα την διαφάνεια του και την εν γένει βελτίωση την όρασης.

 

 

 

 

Πτερύγιο


Το πτερύγιο είναι μία υπέγερση του επιπεφυκότα, τριγωνικού σχήματος. Είναι περισσότερο συχνό σε αυτούς που ζουν σε τροπικά κλίματα ή είναι πολύ ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο. Το πτερύγιο προκαλείται επίσης από έκθεση στη σκόνη και τον αέρα. Γι’ αυτό συνιστάται η χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου. Η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων, βοηθάει στην μείωση του ερεθισμού. Σε μερικούς ασθενείς, η επέκταση παραμένει αφανής. Παρ' όλα αυτά ένα πτερύγιο μπορεί να μεγαλώσει αρκετά και να επεκταθεί στο κέντρο του κερατοειδούς επηρεάζοντας έτσι την όραση του ασθενούς.

 


Θεραπεία


Εάν το πτερύγιο ερεθιστεί ή παρουσιάσει ερυθρότητα χρησιμοποιούνται τοπικά σταγόνες ή αλοιφές έτσι ώστε να περιοριστεί η φλεγμονή. Η χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται σε περιπτώσεις που το πτερύγιο προχωρήσει απειλώντας τον οπτικό άξονα με αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης, ή για αισθητικούς λόγους.


 

 

 

 

Στεάτιο

 

Το στεάτιο είναι μια συνηθισμενη αλλοίωση η οποία αποτελεί κιτρινωπές εναποθέσεις λίπους και πρωτεϊνών στον επιπεφυκότα, (τον άσπρο χιτώνα του ματιού), κοντά στο όριό του με τον κερατοειδή.  Το στεάτιο μπορεί επίσης να αποτελεί αντίδραση σε χρόνιο ερεθισμό του ματιού ή σε έντονο ηλιακό φως. Αντίθετα με το πτερύγιο, το στεάτιο δεν προχωρεί προς τον κερατοειδή.

 

 

Θεραπεία

 

Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία αν δεν επηρεάζεται ο οπτικός άξονας. Αν όμως το στεάτιο είναι ενοχλητικό, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.Ενδοθηλιακή δυστροφία του Fuchs

 

Η δυστροφία του Fuchs είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση που επηρεάζει τον κερατοειδή. Αφορά στο οίδημα του κεντρικού στρώματος του κερατοειδούς λόγω της μη αναπλήρωσης των ενδοθηλιακών κυττάρων με αποτέλεσμα τη θολότητα της όρασης.

 

 

Συμπτώματα

 

1ο στάδιο

ήπια συμπτώματα

το οίδημα εμφανίζεται συνήθως το πρωι και υποχωρήσει καθώς εξελίσσεται η μέρα.

θολερότητα που υποχωρεί

 

2ο στάδιο

η όραση δεν βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας

θολερότητα που παραμένει

φωτοφοβία

 

Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 10 με 20 χρόνια ή και ακόμη περισσότερα μέχρι η δυστροφία του Fuchs  να προχωρήσει από πρώιμο σε μεταγενέστερο στάδιο.

 

 

Θεραπεία

 

Η θεραπεία εξαρτάται από την γενικότερη κατάσταση των ματιών.

 

Εφαρμογή ειδικών υπέρτονων σταγόνων για τα μάτια ώστε να μειωθεί το οίδημα των κυττάρων στον κερατοειδή

Εφαρμογή θεραπευτικού φακού επαφής για να μειωθεί η δυσφορία.

 

Εάν η κακή όραση επηρεάζει την καθημερινότητα τότε μπορεί να γίνει μεταμόσχευση κερατοειδούς.

 

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές μεταμόσχευσης για την αντιμετώπιση της δυστροφίας του Fuchs: μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς (DSEK και DMEK), και η κερατοπλαστική (μεταμόσχευση κερατοειδούς) ολικού πάχους (PKP), μια μεταμόσχευση ολόκληρου του κεντρικού τμήματος του κερατοειδούς. Και οι δύο διαδικασίες είναι αποτελεσματικές, αν και η μεταμόσχευση ενδοθηλίου γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω μικρότερου χρόνου ανάρρωσης.

 

 

               
                               

 

 

 

 

  χολαργο οφθαλμιατρειο παθησεις βρειτε           κερατοειδους κεντρο hypervision κερατοειδης

 

 


 

 header  header  header
3