Παιδοφθαλμολογία και στραβισμός

Βρείτε πληροφορίες για τον παιδοφθαλμολογία και τον στραβισμό από το οφθαλμολογικό κέντρο Hypervision στο Χαλάνδρι και στην Κηφισιά.

παιδοφθαλμολογία

στραβισμός

 

       ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ & ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ

 

  χαλανδρι οφθαλμολογικο hypervision στραβισμος

             

 

Παιδοφθαλμολογία

 

 

 

Μεγαλώνοντας μέχρι και την ηλικία των 8 ετών, «μαθαίνουμε» να βλέπουμε σωστά και με ευκρίνεια. Αυτό καθιστά αναγκαία τη συστηματική οφθαλμολογική παρακολούθηση, με δεδομένο μάλιστα ότι η αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων είναι εφικτή μόνο σε μικρές ηλικίες!


Η 1η εξέταση πραγματοποιείται περί το 2ο έτος προληπτικά. Η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι τη χρήση σταγόνων για ακριβή προσδιορισμό μυωπίας – υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, και οφθαλμοσκοπικά για έλεγχο του βυθού.Σε οποιαδήποτε περίπτωση το παιδί παρουσιάζει κάποιο εμφανώς παθολογικό όπως στραβισμός, πτώση βλεφάρου, δακρύρροια, άσπρη κόρη, ανώμαλη θέση κεφαλής, θα πρέπει να εξετασθεί άμεσα. Στη συνέχεια, εάν εμφανιστεί κάποια διαθλαστική ανωμαλία (υπερμετρωπία, μυωπία, αστιγματισμός), χορηγούνται γυαλιά και μετά από 1,5 μήνα, γίνεται επανεξέταση για να εκτιμηθεί πόσο βλέπει το παιδί. Εάν, παρά τα γυαλιά, διαπιστωθεί διαφορά όρασης στα δύο μάτια (καλό – κακό μάτι), τότε, πάντα κατά τη γνώμη του παιδοφθαλμιάτρου, γίνεται κλείσιμο του καλού ματιού, ώστε να βελτιωθεί το κακό – τεμπέλικο μάτι. Το κλείσιμο του καλού ματιού γίνεται με απλή γάζα, και για χρονικό διάστημα που εξαρτάται τόσο από την ηλικία του παιδιού, όσο και από το πόσο μειωμένη είναι η όραση στο τεμπέλικο μάτι. 
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε παιδιά που γεννιούνται πρόωρα και μπαίνουν σε θερμοκητίδα για το κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας. Έτσι, κάθε πρόωρο παιδί 28 – 32 μηνών, πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται από την 5η εβδομάδα μετά τη γέννηση, με διαστολή της κόρης και με έμμεσο οφθαλμοσκόπιο. Μετά από αυτή την πρώτη βυθοσκόπηση και αναλόγως των ευρημάτων, το παιδί πρέπει να εξετάζεται κάθε 2 εβδομάδες, και φυσικά να υποδεικνύεται στους γονείς η ενδεικνυόμενη θεραπεία.

 

 

 

Στραβισμός

 

 

Ο στραβισμός είναι  μια σχετικά συχνή πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε μικρή ηλικία. Η πάθηση αυτή συμβαίνει όταν οι άξονες οράσεως των δύο ματιών δεν είναι παράλληλοι. Ο βαθμός στραβισμού ποικίλει. 


Μπορεί να είναι από ελάχιστες μοίρες και έτσι να μην γίνεται αντιληπτός από τους γονείς του παιδιού, μέχρι πολλές, γεγονός που θορυβεί το περιβάλλον του ασθενούς.


Ο στραβισμός εκτός από το αισθητικό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στη λειτουργία της όρασης. Ο ασθενής δηλαδή χάνει σταδιακά την ικανότητα να διακρίνει καθαρά από το μάτι που παρουσιάζει το πρόβλημα. Επίσης χάνει την ικανότητα να βλέπει στερεοτυπικά, δηλαδή να αντιλαμβάνεται τη διάσταση του βάθους.

 

 

 

Αίτια

 

κληρονομικότητα, 
κάποιες εγκεφαλικές παθήσεις 
συστηματικά νοσήματα (διαβήτης, θυρεοειδής)
διαθλαστικά προβλήματα

 

 

Υπάρχουν αρκετές μορφές στραβισμού

 

εσωτροπία (συγκλίνων στραβισμός): όταν το ένα μάτι ξεφεύγει προς τα μέσα
εξωτροπία (αποκλίνων στραβισμός): όταν το ένα μάτι ξεφεύγει προς τα έξω
ανωτροπία: όταν το ένα μάτι ξεφεύγει προς τα πάνω
υποτροπία: όταν το ένα μάτι ξεφεύγει προς τα κάτω
κυκλοστροφικός στραβισμός: όταν το μάτι διαγράφει κυκλοστροφή προς τα μέσα ή προς τα έξω
έκδηλος / λανθάνων στραβισμός (τροπία και φορία)
συνεχής / διαλείπων στραβισμός
συνεκτικός / μη συνεκτικός στραβισμός
ετερόπλευρος / επαλλάσων στραβισμός
παραλυτικός στραβισμός

 

 

 

Θεραπεία

 

-γυαλιά
-τεχνική επικάλυψης
-πρισματικοί φακοί
-ενέσεις Βotox
-χειρουργική αποκατάσταση
-διαθλαστική επέμβαση με laser (excimer laser)
-συνδυασμός των παραπάνω

 

 

 

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;

 

Κατά την επέμβαση αυτή αποδυναμώνεται ή ενδυναμώνεται κάποιος από τους εξωφθάλμιους μύες (υπεύθυνους για τη θέση και την κίνηση των ματιών). Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που κάθε φορά επιλέγει ο χειρουργός για να πετύχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει.


Πολύ σημαντικός είναι ο προεγχειρητικός σχεδιασμός της επέμβασης, αν και αρκετές φορές απαιτούνται προσαρμογές διεγχειρητικά.


Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση λεπτών εργαλείων και διαρκεί από 45 μέχρι 60 λεπτά, ανάλογα με την περίπτωση. Στα παιδιά απαιτείται γενική αναισθησία, ενώ στους ενηλίκους υπάρχει και η επιλογή της τοπικής αναισθησίας με αναισθητικές σταγόνες. 


Μετεγχειρητικά, ο σκληρός χιτώνας των ματιών στα σημεία που έγιναν οι τομές είναι κόκκινος, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες το κοκκίνισμα υποχωρεί και με τη βοήθεια τοπικών αντιβιοτικών / αντιφλεγμονωδών σταγόνων.

 

 


 

 

               
                               

 

 

 

  πληροφοριες hypervision στραβισμο παιδοφθαλμολογια           στην παιδοφθαλμολογια πληροφοριες κεντρο

 

 


 

 header  header  header
3