Υαλώδες και αμφιβληστροειδής

Βρείτε πληροφορίες για τις παθήσεις του υαλώδους και του αμφιβληστροειδούς από το οφθαλμολογικό κέντρο Hypervision στο Χαλάνδρι και στην Κηφισιά.

οφθαλμιατρείο

Χαλάνδρι

Κηφισιά

 

 

       ΥΑΛΩΔΕΣ & ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗΣ

 

  παθησεις hypervision στην αμφιβληστροειδης

             

 

Αιμορραγία υαλώδους ή υαλοειδούς

 

Η αιμορραγία του υαλοειδούς γίνεται αντιληπτή σαν απότομη, αλλά όχι πλήρης, απώλεια της όρασης. Μια από τις συχνότερες αιτίες αιμορραγίας είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς. Άλλοι λόγοι αιμορραγίας του υαλοειδούς μπορεί να είναι οι χρόνιες αγγειακές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς όπως ο διαβήτης, οι αποφράξεις αγγείων κλπ. ή εκφυλιστικές νόσοι όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.

 

Σε περίπτωση αιμορραγίας του  υαλοειδούς χρειάζεται επείγουσα εξέταση από οφθαλμίατρο με βυθοσκόπηση για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδούς και για να βρεθεί η αιτία της αιμορραγίας. Εφόσον αυτή δεν είναι δυνατή απαιτείται η χρήση υπερήχων για να βεβαιωθεί ότι αυτός δεν έχει αποκολληθεί.

 

 

Τα κυριότερα αίτια της αιμορραγίας στο υαλοειδές είναι:

 

Διαρροή απο παθολογικά νεοαγγεία αμφιβληστροειδούς στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Τραυματισμός του οφθαλμού

Αμφιβληστροειδικές ρωγμές ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς με συνακόλουθη ρήξη αγγείων

Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς

 

 

Συμπτώματα

 

Θάμβος Οράσεως

Μυϊοψίες μπροστά από το οπτικό πεδίο

Κοκκινωπή απόχρωση της όρασης

Φωταψίες

Έντονες σκουρόχρωμες ραβδώσεις μπροστά από το οπτικό πεδίο

 

 

Κατά την εξέταση ασθενών που αναφέρουν συμπτώματα όπως τα παραπάνω πρέπει να πραγματοποιηθεί:

Βυθοσκόπηση με μυδρίαση

Υπέρηχος οφθαλμού , καθώς πολύ συχνά λόγω της πυκνής αιμορραγίας η βυθοσκόπηση καθίσταται αδύνατη

 

Σε περιπτώσεις που επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ενδοϋλοειδικης αίμορραγίας πρέπει να αναζητηθεί οπωσδήποτε το αίτιο που προκάλεσε την αιμορραγία.

 

Σε περίπτωση που έχει αποκλειστεί η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης , τηρείται αναμονή 3-4 εβδομάδων με την ελπίδα ότι η αιμορραγία θα διαλυθεί αυτόματα. Σε σοβαρές και επιμένουσες αιμορραγίες πρέπει να πραγματοποιηθεί επέμβαση υαλοειδεκτομής.

 

 

 

 

Αποκόλληση υαλοειδούς

 

 

Τι είναι το υαλοειδές υγρό;

 

Η υαλοειδική κοιλότητα είναι ένα χώρος, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού, ανάμεσα στον φακό και τον αμφιβληστροειδή και είναι γεμάτη με ένα υλικό που μοιάζει με διαφανές ζελέ και ονομάζεται υαλοειδές υγρό. Το υαλοειδές έχει σημεία όπου στηρίζεται στο εσωτερικό του ματιού.Τι είναι η αποκόλληση υαλοειδούς;

 

Κατά τη γήρανση του οφθαλμού το υαλοειδές υγρό, εξαιτίας τροποποίησης της υφής του (γίνεται λιγότερο συμπαγές) ή έπειτα από την επίδραση εξωγενών παραγόντων (π.χ. τραύματα) είναι δυνατόν να αποκολληθεί από τα φυσικά του στηρίγματα. Καθώς συμβαίνει αυτό, παρουσιάζονται στην όραση λάμψεις (σαν αστραπές), μαύρες κηλίδες, κινούμενα σωματίδια ή μυγάκια. Αυτό ονομάζεται αποκόλληση υαλοειδούς.

 

 

Η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη για την όραση. Ανεξάρτητα όμως με αυτό, εφόσον κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν, θα πρέπει να επισκευτεί άμεσα τον οφθαλμίατρό του γιατί μπορεί εκείνα να συνοδεύουν σοβαρότερες καταστάσεις (π.χ. ρωγμές του αμφιβληστροειδούς ή υαλοειδική αιμορραγία). Εάν το υαλοειδές αποκολληθεί πλήρως από τον αμφιβληστροειδή, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για αποκόλληση του ίδιου του αμφιβληστροειδούς γεγονός που συνεπάγεται δυσάρεστες συνέπειες.

 

 

Τα κυριότερα συμπτώματα της αποκόλλησης υαλοειδούς είναι:

 

αιωρούμενες σκιές σε περιοχές των οπτικών πεδίων

μυγάκια (μυωψίες)

κλωστές (σαν ιστοί αράχνης)

στιγμιαίες λάμψεις (φωταψίες)

διαταραχές στην όραση

 

 

Θεραπεία

 

Στην περίπτωση της οπίσθιας αποκόλλησης υαλοειδους δεν υπάρχει θεραπεία. Η αποκόλληση είναι μόνιμη και συνήθως τα συμπτώματα των μυοψιών και λάμψεων ο ασθενείς θα συνεχίσει να τα έχει. Μία αποκόλληση υαλοειδούς ενδέχεται να οδηγήσει και σε μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, λόγω της έλλειψης μηχανικής πίεσης στο σημείο της αποκόλλησης ή και των έλξεων που δημιουργούνται. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά τον πρώτο μήνα. Στην περίπτωση που διαγνωσθεί μια ρωγμή στο αμφιβληστροειδή τότε θα πρέπει να γίνει επειγόντως laser με σκοπό να περιχαρακωθεί η περιοχή και να μην οδηγήσει σε πλήρη αποκόλληση. Μόνο στην  περίπτωση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. 

 

 

 

 

 

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

 

Είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία απειλεί την όραση. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποκολλάται, μέρος του ή όλος, από τον υποκείμενο στηρικτικό ιστό και παύει να λειτουργεί κανονικά.

 

 

Συμπτώματα:

 

αιφνίδια με απότομη μείωση της όρασης

θόλωση ή σαν μια «κουρτίνα» να κατεβαίνει από το πεδίο όρασής σας ή να έρχεται από τα πλάγια

προειδοποιητικά σημάδια όπως μαύρα στίγματα, φώτα να αναβοσβήνουν ή σωματίδια να αιωρούνται στο πεδίο της όρασής σας.

Χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση προκειμένου να επανακτηθεί η χαμένη όραση.

 

 

Αίτια-Προδιαθεσικοί παράγοντες:

 

Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς

Υψηλή μυωπία

Τραύμα του οφθαλμού

Εγχείρηση καταρράκτη (0.5-3%)

 

 

Αντιμετώπιση: 

 

Πρέπει να είναι άμεση από εξειδικευμένο χειρουργό οπισθίου ημιμορίου. Τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την «επανασυγκόλληση» του αμφιβληστροειδή είναι διάφορα όπως σιλικόνη, διάφορα αέρια, σπόγγοι σιλικόνης, υαλοειδεκτομή.

 

Το χειρουργείο ιδανικά θα πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών, αν και υπάρχουν τύποι αποκολλήσεων που επιτρέπουν τον προγραμματισμό του χειρουργείου σε μεταγενέστερο χρόνο.

 

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το χειρουργείο που γίνεται ονομάζεται υαλοειδεκτομή. Ο χρόνος του χειρουργείου είναι συνήθως μικρότερος από μια ώρα, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και η συνολική παραμονή στην κλινική είναι 4-5 ώρες.

 

Μετά το χειρουργείο το μάτι παραμένει κλεισμένο για 24 ώρες και μετά απαιτείται χρήση σταγόνων για 4 εβδομάδες. Ο ασθενής δεν θα βλέπει καλά από το χειρουργημένο μάτι για ένα διάστημα που ποικίλει από 1 έως 8 εβδομάδες. 

 

Ο χρόνος αποχής από την εργασία κυμαίνεται από 2-4 εβδομάδες ανάλογα με το είδος της εργασίας και συνιστάται η αποφυγή της οδήγησης μέχρι την απορρόφηση του αερίου. Επίσης για όσο διάστημα το αέριο υπάρχει μέσα στο μάτι δεν επιτρέπονται τα αεροπορικά ταξίδια, η ορειβασία σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και οι καταδύσεις καθώς αυτά επηρεάζουν τη σύσταση του αερίου και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και απώλεια όρασης. 

 

Το ποσοστό επιτυχίας του χειρουργείου της αποκόλλησης κυμαίνεται από 70-90%, ανάλογα με το είδος της αποκόλλησης. 

 

Μεγάλη σημασία έχει  η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καθώς και η πλήρης συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες που θα του δοθούν μετά την εγχείρηση.

 

 

 

 

 

Επιαμφιβληστροειδικη μεμβράνη

 

Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του οφθαλμού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε ευκρινώς λεπτομέρειες. 
Βλάβη του αμφιβληστροειδούς στην ευαίσθητη αυτή περιοχή προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην όραση μας.

Η μεμβράνη αυτή εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 5-10% του γενικού πληθυσμού κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 60) και σε ένα ποσοστό μέχρι 30-40% υπάρχει και στα δυο μάτια.

Ο αμφιβληστροειδής πληρεί το εσωτερικό του οφθαλμού όπως το φίλμ μιας φωτογραφικής μηχανής. 
Όταν η επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς στη περιοχή της ωχράς «τσαλακωθεί», τότε πρόκειται για την εμφάνιση μιας επαμφιβληστροειδικής μεμβράνης.

 


Συμπτώματα


Θολή κεντρική όραση
Παραμορφωμένη κεντρική όραση
Δυσκολίες στο διάβασμα
Γκριζωπή σκιά στο κέντρο της όρασης
Κεντρικό σκότωμα

Η περιφερική όραση δεν επηρεάζεται από τη πάθηση αυτή.

Με το πέρασμα του χρόνου το υαλοειδές, η διαυγής ουσία που υπάρχει στο εσωτερικό του οφθαλμού, ρευστοποιείται και απομακρύνεται από τον αμφιβληστροειδή.  


Κατά την εξέλιξη του φαινομένου αυτού ουλώδης (ινώδης) ιστός αναπτύσσεται στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς.  


Συχνά ο ιστός αυτός προκαλεί ελκτικά φαινόμενα και παραμορφώσεις στη περιοχή της ωχράς κηλίδας.  

 


Καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση επαμφιβληστροειδικής μεμβράνης είναι οι ακόλουθες:
Αποκόλληση του υαλοειδούς
Ρηγματογενή φαινόμενα αμφιβληστροειδούς
Οφθαλμικές φλεγμονές
Οφθαλμικά τραύματα
Αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς


Διάγνωση


βυθοσκόπηση
φλουοραγγειογραφίας 
οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT).

 


Θεραπεία


Σε πρώιμα στάδια και για μικρού βαθμού ενοχλήματα δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία πέρα από μια πιθανή διόρθωση των γυαλιών σας.  


Σε προχωρημένα στάδια και για μεγάλου βαθμού ενοχλήματα συχνά προτείνεται επέμβαση βιτρεκτομής.  


Κατά τη διάρκεια αυτής της μικροχειρουργικής επέμβασης η επαμφιβληστροειδική μεμβράνη αφαιρείται.


Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο η όραση επανέρχεται σταδιακά προσεγγίζοντας και ξεπερνώντας τα προ της μεμβράνης επίπεδα.  


Πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας το ενδεχόμενο της βιτρεκτομής όταν η θόλωση της κεντρικής σας όρασης προκαλεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση των καθημερινών σας αναγκών.

 

 

 

 

 

 

Μυοψίες και φωταψίες

 

Ο χώρος μεταξύ του κρυσταλλικού φακού του ματιού και του αμφιβληστροειδή είναι γεμάτος με ένα διαφανές πυκνό υλικό που λέγεται υαλοειδές.

 

Με την ηλικία το υαλοειδές χαλαρώνει, ρευστοποιείται και μπορεί να ξεκολλήσει από το πίσω μέρος του ματιού. Το φαινόμενο αυτό γίνεται αντιληπτό με την μορφή μαύρων γραμμών ακανόνιστου σχήματος, οι οποίες είναι περισσότερες εμφανείς σε συνθήκες καλού φωτισμού και υψηλού contrast και ακολουθούν την κίνηση των ματιών. Η κατάσταση αυτή είναι μερικές φορές ενοχλητική αλλά δεν προκαλεί βλάβη στο μάτι.

 

Υπάρχουν όμως και άλλες σοβαρότερες αιτίες λάμψεων και μυοψιών.

 

Οι αμφιβληστροειδικές ρωγμές, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, η φλεγμονή, η αιμορραγία, ή ένα τραύμα, όπως ένα χτύπημα στο κεφάλι, μπορούν επίσης να προκαλέσουν τα μυγάκια και τις λάμψεις.

 

Μυοψίες-μυγάκια μπορεί επίσης να εμφανισθούν και κατά την αποκόλληση του υαλώδους από τον αμφιβληστροειδή. Αυτά μπορεί επίσης να συνοδεύονται και από λάμψεις καθώς το υαλώδες που αποκολλάται τραβά τον αμφιβληστροειδή. Αυτή είναι μια δυνητικά επικίνδυνη  κατάσταση καθώς η αποκόλληση του υαλώδους μπορεί να προκαλέσει ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

 

 

Διάγνωση

 

Εξέταση υαλώδους και αμφιβληστροειδούς

 

Αντιμετώπιση 

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση απαιτείται τελικώς μάλλον σπάνια δεδομένου ότι τα μυγάκια γίνονται σημαντικά λιγότερο ενοχλητικά με την πάροδο των εβδομάδων ή και μηνών. Εντούτοις, η υαλοειδεκτομή μπορεί να υποδειχθεί σε μια μικρή ομάδα ασθενών με έντονα συμπτώματα, εφ’ όσον γίνει μια αντικειμενική αξιολόγηση της οπτικής δυσλειτουργίας του ασθενή από τα μυγάκια.

 

 

 

 

 

 

Οπή ωχράς

 

Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή, που εντοπίζεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα  και στην οποία συναντάμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση των οπτικών κυττάρων. Λόγω αυτής της συγκέντρωσης, η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την άριστη ποιότητα της όρασής μας, όταν κοιτάμε ευθεία μπροστά, αλλά και των οπτικών μας ικανοτήτων, όπως διάβασμα, γράψιμο, οδήγηση.

 

 Η οπή δημιουργείται συνήθως χωρίς προφανή λόγο εξαιτίας της ανώμαλης έλξης του υαλοειδούς στην περιοχή της ωχράς. Σπανιότερα αυτό μπορεί να είναι προϊόν τραύματος στο μάτι ή άλλης αιτιολογίας.

 

 

Θεραπεία


Για τη θεραπεία της οπής στην ωχρά κηλιδα υπάρχουν 2 επιλογες

1) Ένεση
Η χρήση ειδικού φαρμάκου με ένεση στο μάτι που έχει ένδειξη σε οπές μικρού σταδίου. Η ένεση είναι γρήγορη και ανώδυνη.  Ο ασθενής είναι φυσιολογικό να έχει κάποιες διαταραχές στην όραση του όπως λάμψεις και μυγάκια μετά την ένεση.  Σε 4 εβδομάδες περίπου ελέγχεται η επιτυχία της ένεσης. Αν δεν λειτουργήσει τότε υπάρχει η λύση του χειρουργείου (βιτρεκτομή) 

2) Βιτρεκτομή
Το ποσοστό επιτυχίας του χειρουργείου εξαρτάται από την το μέγεθος της οπής και τη χρονιότητα της και για τις περισσότερες περιπτώσεις είναι πάνω από 90%. 
Η όραση θα βελτιώνεται για μια περίοδο πολλών εβδομάδων έως και μηνών εφόσον η οπή κλείσει.

 

 

 

 

 

Ρωγμή αμφιβληστροειδούς

 

Ο αμφιβληστροειδής στηρίζεται στην θέση του χάρη σε βιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζεται ο αμφιβληστροειδής να είναι υδατοστεγής.


Όταν δημιουργηθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή αυτός παύει να είναι υδατοστεγής και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποκόλλησης. 


Η ρωγμή θα πρέπει να θεραπευτεί άμεσα με laser ή σπανιότερα κρυοθεραπεία, καθώς αν αφεθεί μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. 


Σκοπός της θεραπείας είναι να περιχαρακωθεί η ρωγμή. 


Η θεραπεία με laser είναι απλή με ελάχιστη ενόχληση και ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. 


Αρχικά μπαίνουν σταγόνες στο μάτι που θα κάνει την θεραπεία για να μεγαλώσει η κόρη, αυτό θα κάνει τη όραση θαμπή για περίπου 4-5 ώρες. 


Ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται τη θεραπεία σαν ένα έντονο φως με πράσινες λάμψεις. 


Ο χρόνος θεραπείας είναι περίπου 10-15 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρωγμής. 


Μετά το τέλος της ο ασθενής έχει για περίπου 30 λεπτά πολύ θολή όραση. 


Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στο έντονο φως του μηχανήματος.


Θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση και η άρση μεγάλων βαρών για μία εβδομάδα περίπου. 


Ο ασθενής ελέγχεται ξανά μετά από 7-10 μέρες.

 

               
                               

 

 

 

  αμφιβληστροειδης κεντρο οφθαλμολογικο οφθαλμιατρειο           αμφιβληστροειδης πληροφοριες στην χαλανδρι

 

 


 

 header  header  header
3